Suzanne Van Bocxlaer
TACTILE TEXTURES

interieurvormgeving

Mentoren:
Dirk Van Gogh
Sep Verboom
Mirte Van Aalst

Links:
Portfolio

In mijn bachelorproef onderzocht ik hoe textuur, structuur en materialiteit bijdragen aan betekenisvol design. Vertrekkend vanuit brutalistische architectuur en minimalisme ontwikkelde ik een collectie betonnen objecten, gegoten via zelfontworpen mallen. De reeks focust op ritme, herhaling en zintuiglijke beleving.

Daarnaast werkte ik samen met Mirte Van Aalst rond dementievriendelijk ontwerp. Na veldonderzoek ontwierp ik een tactiele doos die rust en herkenbaarheid biedt aan mensen met dementie. Dit groeide verder uit tot een functionele, tactiele tafel.

Beide projecten verbinden materiaalonderzoek met empathisch en functioneel ontwerp. Ze tonen hoe vorm en materiaal niet enkel esthetisch, maar ook ondersteunend en betekenisvol kunnen zijn. Op deze pagina ontdek je mijn proces, inspiratie en eindresultaten.

VRIJ WERK

Mijn werkproces startte vanuit een sterke fascinatie voor beton, structuren en minimalisme. Ik begon met het experimenteren op kleine schaal: het maken van teststaaltjes waarin ik verschillende texturen en structuren onderzocht. Hierbij lag de focus op ritme, herhaling en vormconsistentie. Vervolgens breidde ik mijn onderzoek uit naar kleur en hoe deze samenwerkt met het oppervlak van beton.

Na deze eerste fase ontstond het idee om een mal te ontwerpen waarmee een volledig object in één stuk kon worden gegoten. Ik bouwde experimentele maquettes op basis van vierkante basisvormen en bestudeerde hoe structuur en vorm zich tot elkaar verhouden. Dit leidde tot een reeks ontwerpen die ik verder ontwikkelde tot vier uitgewerkte vormen.

Met deze vormen maakte ik definitieve mallen waarmee ik de objecten in beton goot. Elke stap in het proces werd gestuurd door de interactie tussen materiaal en ontwerp, met veel aandacht voor precisie, afwerking en tactiliteit. Het eindresultaat is een collectie die mijn ontwerpvisie weerspiegelt: minimalistisch, gestructureerd en zintuiglijk.

Ontwerp- en testfase met mallen, maquettes en materiaalproeven waarbij textuur, structuur en vormgeving centraal staan. Elk experiment draagt bij aan het uiteindelijke ontwerp en onderzoekt de zintuiglijke mogelijkheden van beton.

WERKVELDPARTNER

In samenwerking met Mirte Van Aalst werkte ik aan een project rond dementievriendelijke vormgeving. Het proces startte met een bezoek aan het AZ Maria Middelares in Gent, waar ik via observatie en gesprekken met zorgpersoneel inzicht kreeg in de noden van mensen met dementie binnen een ziekenhuisomgeving. Hieruit bleek hoe belangrijk herkenning, rust en tactiele prikkels zijn voor het welzijn van patiënten.

Aanvankelijk experimenteerde ik met het ontwerp van een lamp, maar dit leidde niet tot het gewenste resultaat. In overleg met Mirte herdefinieerde ik mijn focus en ontwikkelde ik een tactiele doos, die uitnodigt tot aanraking en visuele rust biedt. Ik testte dit object in een dagcentrum met dementerende patiënten en kreeg positieve feedback over het kalmerende effect.

Op basis van deze bevindingen werkte ik het concept verder uit tot een tactiele tafel. Dit object combineert esthetiek en functionaliteit, en is ontworpen met zachte vormen, duidelijke structuur en makkelijk onderhoudbare materialen. Het werkproces werd gekenmerkt door empathisch ontwerpen, voortdurende terugkoppeling met de doelgroep en nauwe afstemming met mijn werkveldpartner. Het resultaat is een betekenisvol object dat bijdraagt aan comfort en oriëntatie in de zorgomgeving

Observaties en testmomenten in het dagcentrum met de tactiele doos, ontworpen om rust, herkenning en interactie te stimuleren bij mensen met dementie.