Lette Thijs
De kunst van het stemmen

educatieve master in muziek en podiumkunsten

Mentoren:
Karin De Fleyt

Links:
Toonladders en dynamieken

Intonatie is een parameter in de muziek die veel aandacht vereist en tegelijkertijd ook heel bepalend is voor de klankkleur, het samenspel, … het is misschien wel de moeilijkste parameter in muziek. Een correcte intonatie kan het verschil maken in de beleving van de muziek, zowel voor de uitvoerder als de muzikant. Een oor voor juiste intonatie ontwikkelen is een proces van lange duur, waar we veel aandacht aan moeten besteden zodat het uiteindelijk een automatisme wordt tijdens het spelen. Vanuit deze gedachte kwam ik tot de onderzoeksvraag Hoe kunnen we het bewust intoneren op saxofoon vergroten, zowel individueel als in samenspel, voor leerlingen uit de tweede en derde graad in het DKO?

Het is iets waar zeker al aandacht aan besteed wordt in het DKO, maar waar volgens mij nog meer kan op ingezet worden, zeker in de tweede en derde graad waar dit begrip vaak nog weinig aan bod komt. Dit onderzoek is gevoerd vanuit de eigen praktijk vertrekkend vanuit interviews en bevragingen bij leerkrachten en leerlingen. Deze resultaten toonden aan dat er zeker al materiaal beschikbaar is, maar dat leerkrachten er vooral in de tweede en derde graad nog niet veel op inzetten. Leerlingen hebben nog weinig begrip over het concept intonatie en waarop dit allemaal invloed heeft. Daarom heb ik in mijn eigen praktijk verschillende oefeningen uitgetest en ontwikkeld, gefocust op intonatie bij leerlingen tweede en derde graad in de individuele les en de les groepsmusiceren. De oefeningen hebben steeds een andere focus gericht op bijvoorbeeld: het stemmen van het instrument, intonatie in samenspel, dynamieken, klankkleur,… De oefeningen zorgen ervoor dat leerkrachten en leerlingen op zelfstandige basis aan de slag kunnen om hun intonatie te verbeteren. Leerlingen toonden tijdens het onderzoek veel interesse en luisterden op een andere manier. Dit zorgde vaak voor verwondering en motivatie om het thema intonatie aan te pakken.

 

Intonatie is een parameter in de muziek die veel aandacht vereist en tegelijkertijd ook heel bepalend is voor de klankkleur, het samenspel, … het is misschien wel de moeilijkste parameter in muziek. Een correcte intonatie kan het verschil maken in de beleving van de muziek, zowel voor de uitvoerder als de muzikant. Een oor voor juiste intonatie ontwikkelen is een proces van lange duur, waar we veel aandacht aan moeten besteden zodat het uiteindelijk een automatisme wordt tijdens het spelen. Vanuit deze gedachte kwam ik tot de onderzoeksvraag Hoe kunnen we het bewust intoneren op saxofoon vergroten, zowel individueel als in samenspel, voor leerlingen uit de tweede en derde graad in het DKO?”.

Intonatie is een parameter waar zeker al aandacht aan besteed wordt in het DKO, maar waar volgens mij nog meer kan op ingezet worden, zeker in de tweede en derde graad waar dit begrip vaak nog weinig aan bod komt. Dit onderzoek is gevoerd vanuit de eigen praktijk vertrekkend vanuit interviews en bevragingen bij leerkrachten en leerlingen. Deze resultaten toonden aan dat er zeker al materiaal beschikbaar is, maar dat leerkrachten er vooral in de tweede en derde graad nog niet veel op inzetten. Leerlingen hebben nog weinig begrip over het concept intonatie en waarop dit allemaal invloed heeft. Daarom heb ik in mijn eigen praktijk verschillende oefeningen uitgetest en ontwikkeld, gefocust op intonatie bij leerlingen tweede en derde graad in de individuele les en de les groepsmusiceren. De oefeningen hebben steeds een andere focus gericht op bijvoorbeeld: het stemmen van het instrument, intonatie in samenspel, dynamieken, klankkleur,… De oefeningen zorgen ervoor dat leerkrachten en leerlingen op zelfstandige basis aan de slag kunnen om hun intonatie te verbeteren. Leerlingen toonden tijdens het onderzoek veel interesse en luisterden op een andere manier. Dit zorgde vaak voor verwondering en motivatie om het thema intonatie aan te pakken.

 

Voorbeeldoefening voor saxkwartet