Michiel Agsteribbe
“Hoe kan je als artistiek begeleider van drama activiteiten binnen een zorgcentrum voor mensen met een beperking, de deelnemers een vorm van artistiek(e) invulling, betrokkenheid of eigenaarschap laten ervaren?”

educatieve master in muziek en podiumkunsten

Mentoren:
Ann Saelens
Tanja Oostvogels

Laten we mensen met een fysieke en/of mentale beperking, niet ook een artistieke beperking opleggen. Vanuit deze drijfveer startte ik mijn onderzoek en streefde ik drie doelen na: artistiek(e) invulling, betrokkenheid en eigenaarschap. Daaraan koppelde ik een rol voor de deelnemer, respectievelijk een uitvoerende, participerende en creërende rol; en rollen voor de begeleider uit de artistiek pedagogische begeleidingsmethode The Magic Teacher van Ludwine Janssens. Na research vond ik ook een bruikbare sociale begeleidingsmethode, de Affectieve Bewuste Benadering.

Om een beter beeld te krijgen van de context, koos ik ervoor om een vooronderzoek te houden bij vier zorgcentra met uiteenlopende interne drama activiteiten. Dit vooronderzoek bestond uit interviews en observaties van artistiek begeleiders en deelnemers. Daarna werkte ik samen met drie mensen met een beperking van één zorgcentrum, vzw Blijdorp, voor een pilootonderzoek, bestaande uit verkennende drama activiteiten, en een praktijkonderzoek. Dit laatste bestond uit een creatieproces en een toonmoment waarbij ik onderzocht of één of meerdere van de drie doelen haalbaar was per deelnemer en of ze deze ook ervaarden.

Uit de resultaten kon ik concluderen dat binnen zorgcentrum vzw Blijdorp en met deze deelnemers artistieke invulling en betrokkenheid mogelijk was. Artistiek eigenaarschap was moeilijker te bereiken. Op basis van wat ik geobserveerd, getest en geleerd heb, heb ik als output ‘Wegen uit de artistieke beperking’ geschreven die antwoord geven op het ‘hoe’ van mijn onderzoeksvraag.