Op de flank van de Ijsevallei rijzen twee kerktorens uit het landschap. Hier markeert de Sint-Pieter-en-Pauwelkerk de dorpskern van Neerijse, het onderwerp van deze bachelorproef.
Het voorgestelde masterplan geeft richting hoe Neerijse kan evolueren naar een dorp dat klimaatbestendig, verbonden en leefbaar is, met respect voor het erfgoed en de landschappelijke identiteit. Centraal staan volgende twee ambities:
Een aangenaam en doorwaadbaar dorp met diverse dorpscentra
De klassieke dorpskern rond de kerk maakt plaats voor meerdere centra binnen een groter dorpsweefsel. De dorpsidentiteit wordt versterkt door speciale aandacht voor trage wegen waar de geur van bloesems, het gezang van vogels, de verzichten over het landschap – deel uitmaken van een netwerk dat uitnodigt tot wandelen, ontmoeten en ontdekken.
Een functioneel en ecologisch groen-blauw netwerk
Een toekomstgericht waterbeheer zet maximaal in op plaatselijke infiltratie, buffering en vertraagde afvoer. Plekken waar zowel de functionele, ecologische en sociale functie overlappen worden belangrijke ankerplaatsen van het dorp. Nieuwe groenstructuren creëren samenhang en versterken de veerkracht van de publieke ruimte.