Morgane Verbeke, Herbestemming Hoeve

bachelor interieurvormgeving
Mentoren / Mentors:
Toon Heyndrickx
Links:
Portfolio

Herbestemming Hoeve naar B&B en Gezinswoning

Een oude boerderij met schuur en hoevegebouw herbestemmen tot prachtige B&B locatie, met multifunctionele zaal. Op het terrein van 16 000 m2 staat niet alleen deze charmante hoeve, maar ook een gezinswoning met drie kinderen.

De hoeve is een plaats waar mensen kunnen ontspannen, dit in de grote woonkamer met biljarttafel of samen koken in de grote keuken. Je kan er overnachten in de kamers voor verschillende grote groepen. De hoeve dient dus als plaats voor meerdere evenementen, vergaderingen, feesten en als B&B. Het groot terrein, allemaal verbonden met paden en grachten waar je kan in zwemmen. Zo is er een prachtige boomgaard voorzien, een bos waar je kan spelen met de kinderen, … aangepast aan elke gelegenheid.

Een hoeve met veel architecturale elementen zoals de balkenstructuur, authentieke groene poorten en openingen. Hierbij vind ik het essentieel om zoveel mogelijk van deze elementen te behouden, om zo het karakter van de hoeve te koesteren. Mijn ontwerpbeslissingen zijn o.a. gebaseerd op de prachtige omgeving, met respect aan de authentieke elementen en hierbij proberen openheid te creëren. Waarbij mensen in elk hoekje van de ruimte verrast kunnen worden.

Presentatiedossier (PDF)

Gezinswoning

Woning voor gezin met drie kinderen, openheid en ruimtelijkheid
creëren staan centraal. Grote open zichten in samenhang met de
buitensfeer zorgen voor een open woning.

Zo is er in de woning één lange gang met prachtig lichtinval, die de ruimtes met elkaar gaat gaan verbinden. De woning is o.a. onderverdeeld volgens dag/nacht en zo afgescheiden met pivotdeuren die voor optimale doorgang en openheid zorgen. Mijn ontwerpbeslissingen zijn ook gebaseerd op de omgeving. Een grote open ruimte met leefruimte, geven langs weerszijden zicht naar buiten. De slaapkamer van de ouders is meer westelijk gelegen, met privacy, maar met grote raampartijen om zo de omgeving binnen te voelen. Hierbij wordt de grens van binnen en buiten vervaagt en ontstaat er één geheel.

 


Grondplan Woning

Openheid, éénheid en lichtinval

Beeld leefruimte en gang die één vormen met de woning

Transparantie voelen

Transparantie en openheid

Speelse, halfopen keuken

Hoeve met polyvalente ruimte en B&B

De herbestemming van de boerderij tot B&B met polyvalente ruimtes. Hierbij is het belangrijk dat er openheid ontstaat in de hoeve, dit zowel binnen als naar buiten toe. Het gebouw doet dienst als feestzaal, B&B, voor seminaries en dergelijke. Een plaats waar families en vrienden met elkaar in contact komen, met privacy waar nodig.

In de hoeve wordt je in elke ruimte verrast, soms heb je smallere of bredere gangen, lagere hoogtes en opeens kan je het gebouw tot in de nok voelen. Op het gelijkvloers heb ik ervoor gekozen om één gesloten volume te plaatsen met de gesloten functies, hierdoor ontstaat er een open gevoel. Ruimtelijkheid binnen waarbij ik één groot geheel wil creëren en sociaal contact tussen mensen stimuleren. De grote polyvalente ruimte biedt door de twee hoge poorten veel zicht en lichtinval waarbij de groene hoge poorten blijven behouden. Dit om de authenticiteit van de hoeve te bewaren. Het zal voor een grote belevenis zorgen, ook door de spelingen van grote en kleine ramen die aanwezig zijn. Het is belangrijk dat de houten balkenstructuur en bakstenen muren behouden blijven, op deze manier ontstaat er een sfeervolle, open hoeve, met oog voor de authentieke elementen. In de hoeve is er een loopbrug, waar mensen kunnen aanzitten en even de tijd kunnen nemen. De drie slaapzalen zijn zo ontworpen, dat deze allemaal zicht bieden binnen in de hoeve. Zo ontstaan er verschillende zichten, inkijken en belevenissen. Ruimtelijkheid en openheid creëren zowel binnen als binnen naar buiten toe.


Grondplan Hoeve

Leefruimte met zicht slaapzaal één

Verdiepingsplan Hoeve

Slaapzaal één met alkoofbedden

Zicht boven op loopbrug

Snede Hoeve

Polyvalente ruimte

Snede leefruimte en slaapzaal

Slaapzaal tot in de nok voelen