Sam Vandermaesen, Waste or no waste

bachelor interieurvormgeving
Links:
portfolio
Ekibbo

Sinds de opkomst van Plastic in de jaren ‘60 zijn er meer en meer producten vervaardigd in dit materiaal. Maar ook het aantal “single-use” producten bleef maar stijgen. De laatste jaren begint men door te krijgen dat dit niet de oplossing. Vooral het “sigle-use” afval heeft een grote impact op het milieu en vooral op het leven onder water.
In Europa is er een grote opkomst van alternatieven en oplossingen. Een voor de hand liggende oplossing was het afschaffen van (gratis) wegwerk winkelzakken. Maar ook de
alternatieven verbeteren alsmaar, zo heb je al in veel supermarkten bio-afbreekbare zakjes. Het belangrijkste aspect in Europa is het bewustzijn van het probleem. Men weet wat de gevolgen zijn en werkt mee naar een betere wereld. Dit is NIET het geval in ontwikkelingslanden.

 

 

 

Het eerste semester van ons afstudeerjaar wordt voorzien voor stage. Persoonlijk heb ik er bewust voor gekozen om mijn stage in het buitenland te doen. Maar ook koos ik ontwikkelingswerk boven een normale stage. Ik starte zelfstandig vanaf nul een project op voor locale arme vrouwen uit de sloppenwijk van Oeganda. Het doel van mijn project was om de plaatselijke afvalberg te verkleinen door bepaalde materialen een nieuw leven te geven. Zo maakte we bijvoorbeeld mandjes volledig vervaardigd met plastic zakken.

Dit project is nu het vaste inkomen van een groep vrouwen. Elk verkochte mandje staat voor hun gelijk aan een maandloon.

Het doel achter mijn Bachelorproef is om de draad door te trekken vanuit Oeganda. Het is de bedoeling om elke techniek die aan bod komt in dit dosier ook aan te leren aan de vrouwen. Sommige technieken zullen hun leven ter plaatsen veraangenamen en andere zullen geld opbrengen door de verkoop in België.

Wandtapijt

Het wandtapijt is vervaardigd uitslechts twee materialen; plastic zakken en een cementzak. In Oeganda werkte ik ook met cementzakken, toen werden ze gebruikt om totebags van te maken. Door de opkomst van nieuwbouw in Oeganda kan je de cementzakken letterlijk van straat splukken. De cementzak wordt in dit werk als basis gebruikt. De los geweven structuur maakt het mogelijk om aan de hand van een punchneedle de plastic zakken tot een geheel te weven.

Schoen

Mensen uit de sloppenwijken van Oeganda beschikken niet over schoenen, ze zijn dan ook genoodzaakt om op blote voeten te lopen. De ondergrond in de sloppenwijk is zeer onzuiver. Ze krijgen al snel kleine wondjes op hun voetzolen waar zich dan wormpjes in nestelen. Deze veel voorkomende ziekte kan heel makkelijk verholpen worden door simpelweg de voetzolen te beschermen.
De plastic zakken worden eerst in fijne repen geknipt om vervolgens gevlochten te worden. Vanaf het moment dat er een vlecht is van +/-6m dan kan men de vlecht beginnen verwerken tot een schoen. Dit gebeurt
door de vlecht te kronkelen volgens een patroon en elke rij wordt bevestigd aan de vorige.

Lamp

Deze lamp is vervaardigd door plastic stroken op een specifieke manier te wikkelen rond twee van de drie cirkels. Door af te wisselen tussen verschillende gekleurde zakken bekom je een patroon, dit patroon zal voor elke lamp uniek zijn.

Klok

Ook de klok is op dezelfde manier ontstaan als de staander. Deze ronde schijf heeft een pragtig marmereffect, te mooi om te laten verdwijnen in een
kast.

Opbergsysteem

Mensen uit de sloppenwijken van Oeganda leven in kleine hutjes, vaak maar enkele vierkante meter. Doch
wordt hier geleefd met grote gezinnen. Veel eigenbezittingen hebben ze niet en de enkele zie ze hebben gaan vaak niet lang mee. Zo hangen de kleren meestal gewoon aan een waslijn, deze is vaak niet stevig en vat regelmatig op de grond. Kleren die op de grond liggen beschimmelen door het vochtige klimaat. Ook de matrassen (als ze die al hebben) gaan maar een paar maanden mee door de vochtschimmel.
Door middel van dit systeem kunnen de kleren hoog en droog worden opgeborgen. Ook kan het systeem
verticaal in elkaar gestoken worden zodat het als lattenbodem kan dienen zodat ook deze droog blijft.
Dit systeem zal vervaardigd worden uit PET-flessen deze zullen verknipt worden in kleine snippers en in
een mal verhit worden tot één gesmolten geheel. Eens de juiste vorm bekomen kan men doormiddel van
veschillende vlakken in elkaar te schuiven een opbergsysteem bekomen.

Kruk

In deze versie van de kruk wordt er gebruik gemaakt van houten poten, in het originelen ontwerp waren dit
vlakken vervaardigd uit plastic.
De zitting van de kruk zal vervaardigd worden uit PET-flessen deze zullen verknipt worden in kleine snippers en in een mal verhit worden tot één gesmolten geheel.
Het maakproces van deze kruk verliep niet zoals gepland, de oven geraakte niet op temperatuur. Hierdoor heb ik de zitting dunner moeten maken dan
gepland en dit ten koste van stevigheid. Dit is dus zeker een aspect waar nog verbetering nodig is.