Rosanne Claes, The seriousness of beauty, happiness, gaiety, or the overall form of life

master beeldende kunsten
grafisch ontwerp
Mentoren / Mentors:
Erwin Wittevrongel
Frank Vande Veire

Wat gebeurt er met het kunstwerk wanneer het buiten zijn leefwereld verschijnt? En wat verandert er aan het gebruiksobject wanneer het in de ruimte van de kunst wordt geplaatst? In mijn werk tast ik de dunne grens af tussen dat wat kunst wordt genoemd en dat wat meestal doorgaat voor decoratie. In deze spanning tussen beide begrippen speelt zowel het idee van de autonomie van kunst als de vraag naar de schoonheid van het alledaagse, het praktische, het overbodige, het kleine en het frivole.

Het begrip smaak is daarbij onmisbaar. Hoe geven mensen al dan niet bewust hun leven vorm en welke ideeën en verlangens openbaren de vormen waarmee ze zich omringen? De voorbije jaren heb ik beelden verzameld die betrekking hebben op uiteenlopende levensstijlen. Deze collectie vormde het uitgangspunt van een reeks patronen en verschillende series van figuratieve stift- en potloodtekeningen.

 

Met dank aan: Bart Claes, Gerard-Jan Claes, Marie Claes, Eva Claus, Maria De Keersmaeker, Rein De Wilde, Tom Hallet, Arthur Pouille, Aya Noël, Guillermo Ruiz de Loizaga, Rob Smorenberg, Elowise Vandenbroecke, Frank Vande Veire, Margo Van Herreweghen, Stefanie Van Rompaey, Chloë Versluys, Bram Van Beek, Ramona Vangrinsven, Colin Walsh, Erwin Wittevrongel, Ignace Wouters