Niek Cornil, RICK OWENS_flagship store Knokke, BE

bachelor interieurvormgeving via afstandsonderwijs
Mentoren / Mentors:
Kurt Van Maldegem
Wouter De Corte
Rick Owens Presentatie_ (PDF)

RO_

Het prestigieuze ‘One Carlton‘ aan de zeedijk in Knokke lijkt de ideale locatie om de Amerikaanse excentrieke mode- en meubelontwerper Rick Owens een vaste stek te geven. De brutalistische, grootstedelijke en soms futuristische stijl past perfect in het plaatje van een publiek die op zoek is naar iets gewaagder en zich op een bepaalde manier wil profileren.

Door het vloeroppervlak op +0 op verschillende plaatsen radicaal in te snijden werden twee bouwlagen aan elkaar verweven en werd een enorme ruimtelijkheid en een zekere monumentaliteit verkregen.
De originele structuur van het gebouw werd zoveel mogelijk behouden en geaccentueerd.

Twee volumes in zwart staal over de twee verdiepingen heen delen de enorme ruimte op en zorgen voor een visuele barrière tussen zeedijk en de winkelruimte. Hierdoor wordt ook een vorm van intimiteit verkregen en wordt de nieuwsgierigheid van de passant getriggerd.
In deze twee volumes werden de etalages, pasruimtes, kledingrekken en een trap voorzien.
Door nissen in deze diepzwarte volumes met witte onyx te bekleden en deze van langs achter te verlichten werd als het ware een ‘blanke canvas’ voor de kledingontwerpen gemaakt.

De materialisatie is een spel van ruw en gepolijst, licht en donker, hard en zacht, teder en brutaal, absorptie en reflectie, filosofisch en to the point.
Dit onderlijnt de radicaliteit en de visie van de modeontwerper.