Mitch Van Landeghem, The Rules of Attraction

master drama
Mentoren / Mentors:
Willem de Wolf
Bauke Lievens

THE RULES OF ATTRACTION

masterproef KASK DRAMA van Mitch Van Landeghem, gecreëerd en gespeeld samen met Carine van Bruggen (alumna KASK DRAMA) en Stan Martens (bachelor KASK DRAMA).


Leontien Allemeersch

The Rules of Attraction is een muziektheatrale ode aan de jaren tachtig, meer specifiek aan het werk van Generatie X-wonderboy Bret Easton Ellis. Zowel de romans van deze geroemde American Psycho-auteur als zijn persona hebben voor dit trio een jaar lang in het middelpunt gestaan van een verregaande idolatrie, identificatiedrang en wraakzucht. Het verlangen van een generatie die wil reageren op een vorige door zowel te omarmen als af te stoten, resulteerde in een theatrale musical met nieuwe tekst, muziek en scenografie. De creatie van de voorstelling werd begeleid door Willem de Wolf.


Leontien Allemeersch

Leontien Allemeersch

De Amerikaanse schrijver Bret Easton Ellis gaf ons de jaren tachtig. Zijn debuut ‘Less Than Zero’ werd naast “de slechtste roman sinds de uitvinding van de drukletter” ook “The Catcher in the Rye voor de MTV-generatie” genoemd. Hoe zeggen ze dat? It’s hip to be square. Hij schreef het in een speedtrip op een paar dagen tijd op de vloer van zijn slaapkamer. Daarna ging het alleen maar bergop. ‘Glamorama’, ‘The Rules of Attraction’, ‘American Psycho’: voordat Bret het doorhad was hij de wonderboy van Generatie X. 

En ons gaf hij het Los Angeles van de jaren tachtig. Golden city. Golden town. Thanks for the ride. Wij waren overtuigd: this must be the place. Waar je echt nog naar de kiosk moest voor een pornoboekje. Waar je altijd op zoek was naar iemand omdat niemand ooit op duidelijke plekken afsprak. Uren in de auto, raampje open. In de jaren tachtig was iedereen altijd onderweg. We’ve got this funny feeling of seen-this-all-before. En toch nooit files. Ja, er waren wel files toen, maar het voelde nog niet als file. Alleen maar shiny happy people en overal acteurs op straat. Je kon een nieuwe Talking Heads nog als eerste op de radio ontdekken en niemand was ongelukkig. Jawel, iedereen was ongelukkig. Maar dat was de bedoeling. Qu-est ce que c’est? Nobody cared. En wij, wij herkenden ons in alles. Fafa-fa fa, fafa-fafa-fa fa, en als we ons niet herkenden, dan gingen we ons aanpassen. Want een andere grote meneer leerde ons: “When it was long ago and it was far away and it was so much better than it is today.” Bret Easton Ellis gaf ons alles. En dus geven wij hem alles terug.


Leontien Allemeersch

(Als we vragen hoe we komen waar we willen komen, zegt een stem: “Well, that’s very easy. You just take a right where they’re going to build that new shopping mall, go straight past where they’re going to put in the freeway, take a left at what’s going to be the new sports center, and keep going until you hit the place where they’re thinking of building that drive-in bank. You can’t miss it.” Wij zeggen: “Oké. Maar wie is dit?” En de stem zegt alleen maar: “This is the hand. The hand that takes.” Who cares. Wij weten dat het huis op branden staat. Dus doe het licht uit, zet de film aan. Say something once, why say it again?)


Leontien Allemeersch

Van en met:
Carine van Bruggen, Stan Martens, Mitch Van Landeghem

Geïnspireerd op het werk van Bret Easton Ellis

Coaching:
Willem de Wolf

Productie:
Laura Arens

Techniek:
Gilles Pollak

Decorbouw:
i.s.m. Stijn Van Landeghem

Kostuum:
Lucie Plasschaert

Ontwerp platenhoes:
Leontien Allemeersch, Laura Gieseke

Veel dank aan:
Alle masterstudenten KASK Drama, Fabrice Delecluse, Bauke Lievens, Frederik Le Roy, Martha Balthazar, Lennert Boots, Colette Goossens, Bardia Mohammad, Carly Rae Heathcote, Semna Segal, Mieja Hollevoet, Tom Engels, De Kazematten, Kopergietery, Gouvernement en Christian Bale voor zijn vertolking van Patrick Bateman.

The Rules of Attraction ging voor een besloten publiek in première op 13 juni 2020 in de LOD studio in Gent. Er wordt een publieke première gepland in het najaar.

De tekst van de voorstelling werd uitgegeven bij De Nieuwe Toneelbibliotheek als boekje #574. Dit is te verkrijgen bij de makers zelf of via www.denieuwetoneelbibliotheek.nl.


Leontien Allemeersch

Leontien Allemeersch

 

De trailer van de voorstelling kan je hier bekijken: https://vimeo.com/450881926.

Voor meer informatie over opvoeringen van deze voorstelling, kan u terecht bij de makers en op www.kaskdrama.be.