Maryse De Bruyn
Fons & Fien

educatieve master in audiovisuele en beeldende kunsten

Mentoren:
Giedre Narusyte Boots
Filip De Baudringhien

Links:
Website
Instagram

Fons & Fien is een boek dat ontstond binnen het educatieve transmediaproject Displaced Childhood van Giedre Narusyte Boots. Dit project verenigt verhalen van volwassenen die terugblikken op een verwoeste kindertijd. De rode draad is hoe het kind van vandaag deze herinneringen onderzoekt en zo een brug vormt tussen verleden en heden — omdat het dezelfde kwetsuren ervaart. Zo herhaalt de geschiedenis zich. Het project richt zich op kinderen vanaf 10 jaar – de toekomstige beslissers – in de hoop dat zij deze vicieuze cirkel van herhaling kunnen doorbreken.

Het verhaal volgt Fien, een tienjarig meisje dat worstelt met de pijn van pesterijen. Alleen bij Fons, haar oude konijnenknuffel die al generaties in de familie is, voelt ze zich veilig en begrepen. Wanneer ze in slaap valt, komt Fons tot leven en neemt hij haar mee op een reis door haar emoties. Onderweg staan ze voor obstakels die ze samen overwinnen. Fons, die als jonge knuffel zelf gepest werd, deelt zijn herinneringen en helpt Fien groeien in kracht en zelfvertrouwen.

Het boek richt zich tot kinderen die slachtoffer zijn van pesten en kan door leerkrachten, opvoeders en ouders gebruikt worden als educatief materiaal. Het maakt het thema pesten bespreekbaar en zou kinderen kunnen stimuleren om hun gevoelens en emoties te herkennen, benoemen en uit te drukken. Via QR-codes worden volwassenen ondersteund met gerichte vragen die ze aan kinderen kunnen stellen. Zo krijgen kinderen van vandaag die zich herkennen in Fons of Fien de kans om het patroon van herhaling te doorbreken — en hun eigen verhaal te herschrijven.