Maïté Vanpoucke, .Inner Echoes.

master beeldende kunsten
vrije kunsten
Mentoren / Mentors:
Philip Metten
Els Roelandt
Binnen Maïté Vanpoucke’s creatieve proces weeft ze een dynamisch spel van herkenbare elementen en tekstuele componenten, doordrenkt met innerlijke gedachten. 
Haar tekstuele elementen ontstaan uit een psychologische dwang en de behoefte om markeringen te maken, die ze “gestructureerde chaos” noemt. Deze lijnen, voortgekomen uit Maïté’s chronische migraines, worden obsessief geplaatst en herhaald. Voor haar is dit nauwgezette proces van lijnvorming een vorm van communicatie of schrijven. 
Hoewel haar benadering van schrijven niet strikt letterlijk is, maakt de gelaagdheid van teksten en lijnen ze onleesbaar en onherkenbaar. Deze opzettelijke ambiguïteit sluit perfect aan bij haar artistieke visie. Maïté wil dat haar creaties niet gemakkelijk te interpreteren zijn; deze ongrijpbaarheid vormt de kern van haar werk. 
Daarnaast hecht Maïté groot belang aan de interactie tussen haar werk en de omgeving, evenals de interactie met de toeschouwer. Haar werk hoort thuis in de openbare ruimte, in straten, en in diverse ruimtes.

 

Het werk moet zich verspreiden, zijn stem laten horen en vooral verder leven, een eigen stem krijgen die op zichzelf staat, hierdoor krijgt het een levende entiteit die voortdurend in dialoog staat met de wereld om zich heen.

 

“I DON’T WANT TO BE A PRODUCT OF MY ENVIRONMENT. I WANT MY ENVIRONMENT TO BE A PRODUCT OF ME.”

Detail painting