Maarten Warmoes, Interieurvormgeving: Meubel en Design. Ontwerpen van een persoonlijke collectie

bachelor interieurvormgeving
Mentoren / Mentors:
Dirk Van Gogh
Danny Venlet

Het zoeken naar een stijl/vormtaal voor een persoonlijke collectie was niet eenvoudig. Na het vergelijken van verschillende interessante afbeeldingen, bleken deze naar mijn gevoel allemaal één woord gemeenschappelijk te hebben, namelijk ludiek. Ik noem het ludiek, maar het is zoveel meer. Het is verrassend, subtiel humoristisch, uniek, anders …

Ludiek is voor iedereen anders. Daarom zit er ook variatie in het ludieke van de drie objecten.

Om ervoor te zorgen dat de drie objecten toch één geheel vormen, heb ik gebruik gemaakt van dezelfde materialen en kleuren.

De drie objecten zijn op zichzelf ludiek, maar samen wordt dit alleen maar versterkt. Er zit namelijk beweging in het zitmeubel en in het bijzettafeltje. In het krukje daarentegen niet. Hiervoor werd een wandelstok gebruikt. Normaal dient deze om gemakkelijker te kunnen bewegen, maar in dit object zit dan juist geen beweging.


Zitmeubel met ballen als rug en armsteun. (Credits foto Jordi Coppers)

Het zitmeubel is gebaseerd op een kinderspelletje. Diverse metalen rails lopen door elkaar en het is de bedoeling om een parel van de ene kant van een metalen rail naar de andere kant te krijgen (vaak te vinden in een wachtkamer). De bal in dit zitmeubel kan op gelijkaardige wijze verschoven worden naargelang de zithouding.


Zitmeubel met ballen als rug en armsteun.(Credits foto Jordi Coppers)

Zitmeubel met ballen als rug en armsteun.

Bijzettafel of zitmeubel. (Credits foto Jordi Coppers)

Het krukje combineert de functie zitmeubel en bijzettafel. De wandelstok dient om stabiliteit aan het tafeltje te voorzien. Ook kan de wandelstok gebruikt worden om het object te verplaatsen. Het handvat van de wandelstok kan gebruikt worden als arm- of rugleuning.


Bijzettafel of zitmeubel. (Credits foto Jordi Coppers)

Prototype bijzettafel. (Credits foto Jordi Coppers)

Door de grote cirkel is het bijzettafeltje op zichzelf niet stabiel. Het tegengewicht van de verzwaarde oranje bal compenseert dit.

Door het tafeltje te kantelen kunnen de ballen bewegen en ontstaat er een kleiner bijzettafeltje.


Bijzettafel