1/1
Kasteeldomein Wildenburg, speeltuin voor brasserie
Kasteeldomein Wildenburg, terras brasserie, overdag
Kasteeldomein Wildenburg, terras brasserie, nacht

Lore Cobbaut, Van as tot Voedselbos

bachelor Landschaps- en Tuinarchitectuur

Doorheen generaties is het kasteeldomein Wildenburg in handen geweest van de familie van der Bruggen.  Het domein was in het verleden grotendeels zelfbedruipend. Landbouwpacht, bosbouw en het verlenen van jachtrechten zorgden voor inkomsten om personeel aan te werven voor het beheer van de historische gebouwen en het domein. Verder was het een broedplek van innovatie op vlak van land- en bosbouw. Doorheen de tijd is dit echter naar de achtergrond geraakt, waardoor het kasteeldomein niet meer zelfbedruipend is en te kostelijk wordt.

 

De huidige eigenaar zal de laatste erfgenaam zijn die het domein bezit, aangezien zijn kinderen het niet willen erven. Het kasteeldomein zal verkocht worden waardoor het in de toekomst een andere invulling kan krijgen dan een privé-eigendom.

 

Dit gaf de aanleiding om toekomstscenario’s te onderzoeken via een proces van ontwerpend onderzoek. Er werd een opdracht uitgevaardigd om een nieuw ontwerp te maken voor het kasteeldomein Wildenburg dat een maatschappelijke meerwaarde en een economisch rendement heeft.

 

Dit is in de bachelorproef gerealiseerd door het domein om te toveren tot één groot Voedselbos en open te stellen voor toeristen. Vandaar de titel ‘Van as tot Voedselbos’. Er is bewust gekozen om de ontwerpingrepen zo goedkoop mogelijk te houden zodat de bachelorproef zo realistisch mogelijk wordt. Dit is te zien in het sfeerbeeld. Het  toont een weer levendig Wildenburg waar het oude koetshuis in de achtergrond is omgetoverd tot een brasserie. Verder zie je ook een houten speelhuis in de vorm van een kasteel dat verwijst naar het reeds afgebroken kasteel van dit domein. Ook toont dit sfeerbeeld de methoden die worden gebruikt om de kosten te drukken. Aan de linkerkant is er een pad voorzien uit gewapend gazon. Dit graspad zorgt voor een natuurlijke indruk en is veel goedkoper dan een pad in bijvoorbeeld gebakken straatklinkers. Verder zie je aan de rechterkant een schommel die bevestigd is aan een bestaande boom. Het is veel goedkoper om een bestaande boom te gebruiken dan een constructie te bouwen om een schommel aan te bevestigen. Ten slotte zie je kinderen die een kamp bouwen met verzamelde takken in houten afrastering. Door takken als spelelement in te voeren worden alweer de kosten gedrukt en krijgen de kinderen een betere voeling met de natuur. De houten omrastering dient als skelet om het kamp te bouwen en zorgt ervoor dat de kinderen in de buurt blijven spelen.

Credits

Steven Heyde heeft een enorme kennis over het kasteeldomein Wildenburg. Ik ben heel tevreden dat hij me tijdens het ontwerpproces feedback heeft gegeven en me zo veel heeft bijgeleerd.

Mentoren / Mentors
Heyde Steven
Vanhaeren Kobe
Lierman Sally
Meirlaen Ann
Foré Pieter