Helena Decloedt, Duurzaam samenhuizen in Manila 30-60-90

bachelor interieurvormgeving
Mentoren / Mentors:
Toon Heyndrickx

Vooraanzicht bachelorproef 30-60-90 door Helena Decloedt

Als thema van mijn eindwerk koos ik ervoor om de duurzaamheid in Manila, één van de meest vervuilende steden ter wereld aan te kaarten. Ik ging op zoek naar een manier hoe ik de behuizing problematiek kon aanpakken, waarin ik de opdracht 30 – 60 – 90 kon toepassen.

De bedoeling was dat ik met deze drie oppervlaktes, drie woonunits ontwierp die geschikt waren voor de lokale bevolking.

Toepassing blokken als structuur

Nadat ik met de blokken verschillende samenstellingen gevormd heb, ben ik tot twee volwaardige composities gekomen.

Twee composities die ik interessant vond om mijn ontwerpproces te beginnen. Deze worden hierboven in een schets voorgesteld.


Eerste versie werkmaquette
Onderzoek problematiek in Manila
Enquete omtrent duurzaamheid en de woonvorm co-housing in Manila

Hiernaast wordt mijn tweede (geëvolueerde) versie weergegeven van het ontwerp. Door de individuele structuren tegen elkaar te plaatsen vormde ik het idee om een complex te ontwikkelen.

In deze fase worden ook extra pijlers toegevoegd. Dit is deels om de vormgeving te stimuleren, anderzijds om meer steun te bieden. Ook start ik hier met mijn concept te hanteren: duurzaamheid in Manila.

Bamboo is een materiaalsoort dat lokaal erg veel en snel groeit, wat het ook goedkoop maakt voor de lokale bevolking. Vervolgens pas ik telkens meer groen toe, om mijn thema rond duurzaam ontwerpen te versterken.


Tweede proefmaquette

Door verschillende mogelijkheden uit te testen op vlak van positionering van de structuur, ben ik opnieuw op drie verschillende versies gebotst. Deze drie versies zijn onderaan te zien.

Deze schetsen heb ik gemaakt op basis van mijn proefmaquettes, door deze telkens op een andere manier te positioneren tegenover elkaar. Een aspect dat in deze fase toegevoegd wordt, zijn de pijlers op het dak.

Omdat ik bovenaan niet eindig met een plat dak, ontstaat er een effect die ervoor zorgt dat het complex precies omgekeerd staat. Zo groeit er op elk niveau ook een soort belevenis.


Site analyse pand
Unit 30
Unit 90
Unit 60
Gemeenschappelijke ruimte