1/1
Buurtanalyse
Visie concept buurt
Visie concept site 
Visualisatie buurtplein
Visualisatie toegang site & verbinding met Fort V 
Visualisatie sloopmateriaal gebruiken voor (speel)heuvels

Friedel Dessoy, Ruimte voor Sloop - AGFA site Edegem

bachelor na bachelor landschapsontwikkeling

De AGFA Geveart site is een leegstaand industrie terrein, gelegen in de Antwerpse periferie. Bij het project Ruimte voor sloop wordt de site omgevormd tot een sociale buurtkern. Het volledig afgesloten en verlaten terrein kan een ideale verbinding vormen voor trage weggebruikers in de buurt. Het industriële verleden blijft zichtbaar door enkele gebouwen te behouden en te gaan herbestemmen. Andere gebouwen worden ook gesloopt om open ruimte te voorzien in de buurt en voor betere waterinfiltratie te zorgen.

Bovendien kunnen garages, loodsen, serres en tuinhuizen in de buurt verdwijnen en doormiddel van efficiënter ruimtegebruik op de site ondergebracht worden. Zo kan de waterproblematiek ook in de omgeving opgelost worden en niet enkel op de site. Daarnaast is er nog plaats voor andere voorzieningen zoals horeca, winkels en co-working spaces. Dus niet enkel fysiek gerichte ontharding is van de orde, maar ook functie gerichte ontlasting. Met andere woorden het samenbrengen van verspreide functies.

Dit project diende als onderzoek voor bwmstr label, opgestart door Hogent en KULeuven.

Credits

Dit project was mogelijk door mijn groepsgenoten Janne Teerlinck, Simon Torfs en Mathijs Vercraeye. En onder begeleiding van Pieter Foré en Harlind Libbrechts waarvan ik veel geleerd heb. Dankuwel!

Mentoren / Mentors
Foré Pieter