Emma Ervynck, Mist over Siberië.

master beeldende kunsten
grafisch ontwerp
Mentoren / Mentors:
Joris Vermassen
Jan Van Der Veken
Martine Clierieck

Mist over Siberië

Het dossier van Anatoli Masljonkin

 

Toen de Groene Vlam, onze uitgeverij die kritische studies rond het klimaat hoog in het vaandel draagt, in het bezit kwam van een deel van het archief van een Russische klimaatonderzoeker, werd snel duidelijk dat het om explosief materiaal ging. We twijfelden dan ook geen moment om de bundel van dagboeknotities en houtskooltekeningen integraal uit te geven. Het  belang van dit archief behoeft geen betoog. De tekst spreekt voor zich en de tekeningen maken het verhaal nog prangender. Veel introductie is niet nodig want de samensteller van de stukken stak er een briefje bij met de volgende boodschap:

“Mijn naam is Anatoli Masljonkin, wetenschapper aan de Weerkundige Dienst van Rusland in Moskou. Dit pakket bevat een deel van mijn dagboek, en tekeningen die daarbij aansluiten. Ze vertellen over een bijzondere periode in mijn leven. Het gaat over iets dat ik nooit aan iemand heb kunnen vertellen. Ik kan er ook niets over publiceren, dat is politiek gevaarlijk. Later, misschien veel later, zullen er toch vragen rijzen over de ware toedracht van mijn avontuur, over het verschil tussen feiten of verzinsels. Niemand zal zich nog iets herinneren. Daarom zijn mijn notities en de tekeningen een laatste toevlucht. Ik stop ze in een onopvallende map in mijn archief, in de hoop dat een betrouwbare ziel ze ooit vindt. Als dit bij deze gelukt is, verspreid ze dan zo ruim mogelijk. Ik zal er niet meer zijn om u te danken maar de geschiedenis zal dat in mijn plaats doen.

PS: Hier hadden ook foto’s moeten bij zitten maar die zijn allemaal in beslag genomen. Gelukkig had ik sommige gebruikt als basis voor houtskooltekeningen, een hobby van mij.”

We hopen met deze uitgave de wens van Anatoli Masljonkin in te willigen en een licht te werpen op vermoedelijke praktijken die – mogelijk – in het geheim uitgevoerd worden, en een gevaar kunnen vormen voor het voortbestaan van onze planeet.

 

Emma Ervynck

Introductie tot het boek:

Door het seminar ‘Artist & Animals’ dat ik in het eerste semester volgde, en waar ik met mammoeten in contact kwam, raakte ik geïnteresseerd in de huidige klimaatproblematiek in Siberië, waar door de opwarming van de aarde de permafrost aan het ontdooien is.

Ik schreef het verhaal van een fictieve Russische klimaatwetenschapper die op expeditie werd gestuurd om mysterieuze weer fenomenen in Siberië te bekijken. Daarbij wou ik het verhaal zo authentiek mogelijk laten klinken door het te verweven met ware, wetenschappelijk bewezen feiten, met het gebruik van Russische termen en met verwijzingen naar de Russische wetenschappelijke wereld.

Het verhaal wordt voorgesteld als feiten maar toch blijft het waarheidsgehalte een prangende vraag. Het is aan de lezer zelf om te beslissen in hoever het een hersenspinsel betreft of misschien een scenario dat ook effectief te gebeuren staat in de toekomst.

De illustraties, zogezegd (of toch echt?) van de hand van de Russische wetenschapper, bouwen mee aan de sfeer van het verhaal. De eerste heb ik uitgewerkt met acrylverf maar later schakelde ik over naar houtskool omdat dit medium beter geschikt was om de mysterieuze sfeer van het verhaal weer te geven, en de mistige omstandigheden waarin alles zich afspeelde.