Colette Verheule, The Oppression

bachelor interieurvormgeving
Mentoren / Mentors:
Dirk Van Gogh
Danny Venlet

Deze collectie kwam tot stand door een zoektocht naar verstikking. Na een proces van experimenteren met materialen die pletting kunnen weergeven, ontstond mijn interesse in het ecologische hars genaamd jesmonite. Al deze stukken zijn ontstaan door een manier van pletting toe te passen op een ballon die vol jesminite is gegoten.

This collection came about through a search for smothering. After a process of experimenting with materials that can represent crushing, my interest in the ecological resin called jesmonite emerged. All these pieces were created by applying a method of pletting to a balloon poured full of jesminite.

Deze collectie is het resultaat van een zoektocht naar mijn vormelijke vertaling van het woord ‘verstikking’. Hierbij startte ik met een intuïtieve vormelijke studie op kleine schaal. Uit deze expressies viel het me op dat ik onbewust neigde naar pletten, uitpuiling en afknelling. Om mijn intuïtie hierin verder te volgen startte ik een onderzoek naar materialen die deze woorden vormelijk kunnen weergeven. Ik ontwikkelde een techniek waarbij ik Jesmonite AC100 in een ballon giet en vervolgens plet tijdens het hardingsproces. Uit dit maakproces vloeide de collectie ‘The Oppression’, een groep designstukken die ontstaan is uit een proces waarbij pletten de protagonist is.