1/1

Charles Hofman, Italiaans orgelpositief

master muziek - instrumentenbouw

NL

Ik heb in mijn master een orgeltje gebouwd, naar voorbeeld van een instrument dat zich in Anghiari (I) bevindt in het Museo Statale di Palazzo Taglieschi. Dat instrument is vermoedelijk gebouwd in de eerste helft van de 16e eeuw, de bouwer is onbekend. In 1976 is het orgel herontdekt en volledig gerestaureerd vanuit een ernstig vervallen staat. Het orgel heeft 41 toetsen en 3 registers (4’, 2’ en 1’). De stemming is ¼ komma middentoon, a’=415Hz. De 123 pijpen zijn gemaakt van een legering van tin en lood (verhouding 15/85). De kast is gemaakt van ceder- en notenhout. De windlade is ook van notenhout. De toetsen zijn belegd met buxus.

 

EN

In my master’s year I have built a small positive organ, after an instrument kept in the Museo Statale di Palazzo Taglieschi in Anghiari, Italy.

The instrument was presumably constructed in the first half of the 16th century, by an unknown maker. It was rediscovered in a state of considerable disrepair and completely restored in 1976. The organ has 41 keys and three stops (4’, 2’ and 1’), and uses quarter-comma meantone tuning, a’=415Hz. The 123 pipes are made of a tin-lead alloy (ratio 15/85). The casework is in cedar and walnut; the wind chest in walnut. The keyboard is covered in boxwood.

Credits

Johan Zoutendijk, Verschueren Orgelbouw BV

Mentoren / Mentors
Ponseele Francis
Korczak Andreas