Camille Deroubaix, Hôtel porcelaine

bachelor interieurvormgeving
Mentoren / Mentors:
Toon Heyndricks

Voor de opdracht herbestemming kerk moesten we elk op zoek gaan naar een kerk in onze omgeving. Ik koos voor een kerk in Doornik dat al 60 jaar leeg staat en al 20 jaar ontwijd is.

Er werden in het verleden al heel wat voorstellen gemaakt om de kerk een nieuwe functie te geven, maar helaas werd er daar niets mee gedaan.

Ik wilde de kerk niet zomaar een nieuwe functie geven, ik wilde dat met een grondige reden doen gelinkt aan de locatie en zijn verleden.

In het archief van Doornik heb ik vastgesteld dat de stad wereldwijd bekend stond voor zijn porselein in de 18e eeuw.

Hiermee had ik een thema gevonden waar ik verder kon op werken door het verleden van de stad te linken aan het patrimonium, de kerk.

Om het porselein terug te brengen in de stad, zal er een porselein atelier zijn waar men die kennis kan vervaardigen.

Om de kerk dan voor iedereen open te stellen zal er restaurant zijn en door zijn grootte was het mogelijk om er nog een extra functie aan te geven en deze is een hotel waardoor mensen hier kunnen overnachten en een citytrip van te maken om de stad beter te leren kennen.

For the assignment on reallocating a church, we each had to look for a church in our area. I chose a church in Tournai that has been empty for 60 years and deconsecrated for 20 years.
In the past, many proposals were made to give the church a new function, but unfortunately nothing was done.

I did not want to give the church a new function just like that, I wanted to do it with a thorough reason linked to the location and its past.
In Tournai’s archives, I found that the city was world-famous for its porcelain in the 18th century.

With this, I had found a theme on which I could work further by linking the city’s past to its heritage, the church.

To bring the porcelain back to the city, there will be a porcelain workshop where people can produce it.
To open the church to everyone, there will be a restaurant, and because of its size, it was possible to give it an additional function: a hotel, so that people can stay here overnight and make a city trip to get to know the city better.