Aline Spillebeen, Infected by Color

bachelor interieurvormgeving
Mentoren / Mentors:
Dirk Van Gogh
Danny Venlet
Links:
Portfolio

Infected by Color’ is een collectie  gevormd uit modulaire meubelstukken. Ik ben op zoek gegaan naar hoe ik verbindingen kan versterken. Niet op een mechanische, maar een symbolische manier. Hoe kan een verbinding zichtbaar blijven en dat net
iets meer worden? Ik onderzocht dit door gebruik te maken van het natuurlijk kleuren van hout.

Het natuurlijke kleur rood kan met verschillende planten/vruchten verkregen worden. Tijdens dit experiment heb ik gebruik gemaakt van bevroren blauwe bessen. Door blauwe bessen te laten weken in water komt er een rode / paarse kleur tevoorschijn. Daarna kan het hout worden geweekt in het gekleurde water en wordt de kleur over de hele massa opgenomen.

In mijn ontwerpen was het de bedoeling een functioneel en simpel verbindingssysteem te gebruiken. Zo kwam ik uiteindelijk tot het idee platen in elkaar te schuiven. Dit systeem, is een soort natuurlijke verbinding, het vormt op zichzelf een stevig geheel en heeft geen extra verbindingsstukken nodig. Het zorgt er ook voor dat mijn meubelen zeer functioneel zijn en op ieder moment in en uit elkaar gehaald kunnen worden.

Capillariteit is het verschijnsel waarbij vloeistof in een zeer fijne buis stijgt, tegen de zwaartekracht in. Deze manier van opnemen van vloeistof gaf een zeer interessant effect op het hout. Als kleur kan worden opgenomen door het opzuigen van vloeistof, dan kan kleur ook worden weggenomen door het opnemen van een bijtende vloeistof zoals bleekwater.

Dit was de ontmoeting die ik zocht, het lijkt alsof de plankjes door de verbinding elkaar besmetten. Ze nemen elkaars kleur op. Enerzijds komt het natuurlijke hout weer tevoorschijn en anderzijds wordt de kleur overgedragen. Het is een soort infectie van kleuren doordat de planken elkaar ontmoeten.